kelner

logo zse

BRAN┼╗A HOTELARSKO-GASTRONOMICZNA

 

zawód:  TECHNIK w zawodzie KELNER

cykl kształcenia: 4 lata

symbol cyfrowy zawodu: 513101

Kwalifikacje

T.9     wykonywanie usług kelnerskich

T.10      organizacja usług gastronomicznych

Przedmioty w zakresie rozszerzonym - do wyboru

J─Özyki obce: angielski, niemiecki

Geografia lub Chemia

Tu zdob─Ödziesz umiej─Ötno┼Ťci:

 

Kelner zajmuje si─Ö:

  • kompleksow─ů obs┼éug─ů konsumenta
  • prowadzi dokumentacj─Ö sprzeda┼╝y i rozliczenia kelnerskie,
  • serwuje potrawy i napoje;
  • przygotowuje sale konsumpcyjn─ů do obs┼éugi kelnerskiej,
  • nakrywa sto┼éy z uwzgl─Ödnieniem pory dnia i sk┼éadanego zam├│wienia oraz z wykorzystaniem element├│w dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe),
  • udziela konsumentowi informacji dotycz─ůcych jad┼éospis├│w, przyjmuje┬ái rejestruje zam├│wienia.

Dodatkowym atutem tego zawodu jest praca w┬áci─ůg┼éym kontakcie z┬álud┼║mi. Pozwala to rozwija─ç u kelnera r├│┼╝ne umiej─Ötno┼Ťci, poznawa─ç zwyczaje, kultur─Ö r├│┼╝nych narod├│w, pog┼é─Öbia─ç umiej─Ötno┼Ťci j─Özykowe.

INFORMACJA O ZAWODZIE KELNER

 

Kelner wykonuje czynno┼Ťci zwi─ůzane z┬áfachow─ů i┬ákompleksow─ů obs┼éug─ů go┼Ťci w┬ázak┼éadach gastronomicznych, obs┼éug─ů przyj─Ö─ç okoliczno┼Ťciowych, kelnersk─ů obs┼éug─ů go┼Ťci w┬ápokoju hotelowym, obs┼éug─ů kongres├│w, targ├│w, wystaw, spotka┼ä, konferencji i┬áinnych imprez oraz ┼Ťwiadczeniem gastronomicznych us┼éug cateringowych dla go┼Ťci poza zak┼éadem, tj. w┬ápomieszczeniach przewo┼║nik├│w, klienta, plenerze.

Do g┼é├│wnych zada┼ä kelnera mo┼╝na zaliczy─ç przygotowanie sali konsumenckiej do obs┼éugi go┼Ťci, obs┼éugiwanie go┼Ťci z┬áwykorzystaniem r├│┼╝nych system├│w obs┼éugi, serwowanie potraw i┬ánapoj├│w r├│┼╝nymi metodami i┬átechnikami oraz inkasowanie nale┼╝no┼Ťci za potrawy, napoje i┬átowary handlowe z┬ázastosowaniem form got├│wkowych i┬ábezgot├│wkowych.

Nieod┼é─ůcznym zadaniem kelnera obs┼éuguj─ůcego go┼Ťci jest doradzanie i┬áudzielanie go┼Ťciom informacji na temat podawanych potraw i┬ánapoj├│w, pos┼éugiwanie si─Ö narz─Ödziami, maszynami i┬áurz─ůdzeniami wykorzystywanymi do obs┼éugi, a┬átak┼╝e nakrywanie i┬ásprz─ůtanie sto┼é├│w w┬ázale┼╝no┼Ťci od rodzaju ┼Ťwiadczonych us┼éug dla go┼Ťci oraz sporz─ůdzanie potraw i┬ánapoj├│w w┬áobecno┼Ťci go┼Ťci.

Do wa┼╝nych zada┼ä kelnera nale┼╝y przygotowywanie i┬áobs┼éugiwanie przyj─Ö─ç i┬áinnych imprez gastronomicznych, tak┼╝e poza siedzib─ů zak┼éadu gastronomicznego.

Kelner, jak ka┼╝dy pracownik gastronomii, jest zobowi─ůzany do przestrzegania obowi─ůzuj─ůcych procedur zapewniaj─ůcych bezpiecze┼ästwo zdrowotne i┬áwysok─ů jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci. Ze wzgl─Ödu na bezpo┼Ťredni kontakt z┬ágo┼Ť─çmi kelner staje si─Ö odpowiedzialny za odpowiednie ich przyj─Öcie, w┼éa┼Ťciw─ů atmosfer─Ö w┬ázak┼éadzie gastronomicznym, jest ÔÇ×┼╝yw─ů reklam─ůÔÇŁ zak┼éadu gastronomicznego.

Zadaniami kelnera nierozerwalnie po┼é─ůczonymi z┬ározwojem gastronomii, a w┬ászczeg├│lno┼Ťci zak┼éadu, w┬ákt├│rym pracuje, jest przestrzeganie procedur obowi─ůzuj─ůcych w┬ágastronomii, ci─ůg┼ée podwy┼╝szanie standard├│w ┼Ťwiadczonych us┼éug, pe┼énienie roli spowiednika, doradcy, stra┼╝nika bezpiecze┼ästwa zdrowia i┬ámienia go┼Ťci, stosowanie przez┬ákelnera zasad ÔÇ×uznania Go┼ŤciaÔÇŁ, Up-sellingu przy sprzeda┼╝y potraw napoj├│w i┬áus┼éug, aktywnego dzia┼éania na rzecz planowania, marketingu i┬ápromowania us┼éug gastronomicznych.

Bezpo┼Ťredni kontakt z┬ágo┼Ť─çmi wymaga od kelnera sta┼éej du┼╝ej koncentracji, odporno┼Ťci na stres, szczeg├│lnych predyspozycji psychofizycznych i┬áwysokiej kultury osobistej, mi┼éej aparycji, pozytywnego nastawienia do ludzi oraz ┼éatwo┼Ťci komunikowania si─Ö z┬áotoczeniem. Pomocne kelnerowi w┬ápracy b─Öd─ů r├│wnie┼╝ takie cechy jak: umiej─Ötno┼Ť─ç wzbudzania zaufania, ┼╝yczliwo┼Ť─ç, uprzejmo┼Ť─ç, podzielno┼Ť─ç uwagi, sprawne tempo pracy, umiej─Ötno┼Ť─ç budowania trafnych i┬ázwi─Öz┼éych wypowiedzi.

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

 

  1. Technika i bezpieczeństwo w gastronomii
  2. Zasady żywienia człowieka
  3. Technologia sporz─ůdzania potraw i napoj├│w
  4. Usługi gastronomiczne
  5. Obsługa menedżerska gastronomii
  6. Prowadzenie dzia┼éalno┼Ťci gastronomicznej
  7. J─Özyk obcy zawodowy
  8. Psychologia pracy kelnera

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

 

1.Pracownia usług gastronomicznych

2.Pracownia gastronomiczna

3.Pracownia menad┼╝erska gastronomii

 

Miejsca odbywania praktyk:

 

  1. Szko┼éa organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniaj─ůcych rzeczywiste warunki pracy┬áw┼éa┼Ťciwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 4 tygodnie (160 godzin) w klasie II.┬áW klasie III praktyka zawodowa b─Ödzie realizowana we wzorcowym zak┼éadzie gastronomicznym.
  1. Jako┼Ť─ç ┼Ťwiadczonych us┼éug, profesjonalizm oraz mo┼╝liwo┼Ťci realizowania si─Ö uczni├│w s─ů┬ápriorytetem w wyborze obiekt├│w do odbywania praktyk zawodowych.
  2. Uczniowie decyduj─ů, w kt├│rym z dost─Öpnych obiekt├│w chc─ů odbywa─ç praktyki.
  3. Od 2011 r. uczniowie klas II i III odbywaj─ů zagraniczne sta┼╝e we Francji.
  4. Hotele z którymi współpracujemy obecnie: Kołobrzeg, Katowice, Częstochowa, Piotrków Trybunalski

 

Perspektywy zatrudnienia

 

Rozwijaj─ůcy si─Ö rynek us┼éug hotelarskich, turystycznych daje mo┼╝liwo┼Ťci podj─Öcia pracy w tym sektorze. Jest to zaw├│d po┼╝─ůdany we wszystkich krajach UNII EUROPEJSKIEJ.

 

MIEJSCA PRACY:

 

  • hotele i pensjonaty turystyczne
  • restauracje
  • kawiarnie
  • o┼Ťrodki wypoczynkowe
  • zak┼éady uzdrowiskowe
  • agroturystyka

 

Co po technikum?

 

Po uko┼äczeniu technikum ucze┼ä mo┼╝e przyst─ůpi─ç do egzaminu maturalnego, a nast─Öpnie kontynuowa─ç nauk─Ö na studiach wy┼╝szych.

Będzie mógł również uzupełnić swoje kwalifikacje w szkołach policealnych lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.

 

Procedura zdobywania uprawnień zawodowych

 

W trakcie nauki w technikum ucze┼ä zdaje egzaminy w poszczeg├│lnych kwalifikacjach. Egzamin potwierdzaj─ůcy pierwsz─ů kwalifikacj─Ö odbywa si─Ö pod koniec II klasy. Egzamin potwierdzaj─ůcy drug─ů kwalifikacj─Ö odbywa si─Ö pod koniec I semestru┬á IV klasy. Po ka┼╝dym zdanym egzaminie ucze┼ä otrzymuje ┼Ťwiadectwo potwierdzaj─ůce kwalifikacj─Ö w zawodzie. Gdy ucze┼ä zda wszystkie egzaminy i uko┼äczy szko┼é─Ö, otrzyma dyplom potwierdzaj─ůcy kwalifikacje zawodowe┬áw zawodzie KELNER.┬áPosiadane ┼Ťwiadectwo i dyplom powie pracodawcy co ucze┼ä umie.┬áS─ů ÔÇ×furtk─ůÔÇŁ do zatrudnienia.

Skip to content