technik hotelarstwa

logo zse

BRAN┼╗A HOTELARSKO-GASTRONOMICZNA

 

zawód:  technik hotelarstwa,  cykl kształcenia: 4 lata

symbol cyfrowy zawodu: 422402

 

Kwalifikacje

 

T.11      planowanie i  realizacja usług w recepcji

T.12┬á ┬á obs┼éuga go┼Ťci w obiekcie ┼Ťwiadcz─ůcym us┼éugi hotelarskie

Przedmioty w zakresie rozszerzonym - do wyboru

J─Özyki obce: angielski, niemiecki, francuski

Geografia, WOS, Matematyka

Tu zdob─Ödziesz umiej─Ötno┼Ťci:

Absolwent szko┼éy kszta┼éc─ůcej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania nast─Öpuj─ůcych zada┼ä zawodowych:

- prowadzenia dzia┼éalno┼Ťci promocyjnej oraz sprzeda┼╝y us┼éug hotelarskich;

- rezerwowania usług hotelarskich;

- wykonywania prac zwi─ůzanych z obs┼éug─ů go┼Ťci w recepcji;

- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyj─Öcia go┼Ťci;

- przygotowywania i podawania ┼Ťniada┼ä w obiekcie ┼Ťwiadcz─ůcym us┼éugi hotelarskie;

- przyjmowania i realizacji zamówień na usługi hotelarskie;

-organizowania us┼éug dodatkowych w obiekcie ┼Ťwiadcz─ůcym us┼éugi hotelarskie.

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

1.Podstawy hotelarstwa

2.Dzia┼éalno┼Ť─ç recepcji

3.Organizacja pracy służby pięter

4.Obsługa konsumenta

5.Usługi dodatkowe w hotelarstwie

6.Marketing usług hotelarskich

7.Podstawy dzia┼éalno┼Ťci przedsi─Öbiorstwa hotelarskiego

8.J─Özyk francuski zawodowy

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

 

1.Pracownia hotelarska

2.Pracownia obsługi konsumenta

3.Pracownia obsługi informatycznej

 

Miejsca odbywania praktyk:

 

1.Szko┼éa organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniaj─ůcych rzeczywiste warunki pracy┬áw┼éa┼Ťciwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 8 tygodni (320 godzin).

2.Jako┼Ť─ç ┼Ťwiadczonych us┼éug, profesjonalizm oraz mo┼╝liwo┼Ťci realizowania si─Ö uczni├│w s─ů┬ápriorytetem w wyborze obiekt├│w do odbywania praktyk zawodowych.

3.Uczniowie decyduj─ů, w kt├│rym z dost─Öpnych obiekt├│w chc─ů odbywa─ç praktyki.

4.Od 2011 r. uczniowie klas II i III odbywaj─ů zagraniczne sta┼╝e we Francji.

5.Hotele z którymi współpracujemy obecnie: Kołobrzeg, Katowice, Częstochowa, Piotrków Trybunalski

 

Perspektywy zatrudnienia

Hotelarstwo jest wyj─ůtkow─ů bran┼╝─ů z pi─Öknymi tradycjami, w kt├│rej staramy si─Ö tworzy─ç dla Go┼Ťci ,,dom poza domemÔÇÖÔÇÖ, poznajemy nowych ludzi, ci─ůgle co┼Ť si─Ö dzieje.

Posiadacz dyplomu potwierdzaj─ůcego kwalifikacje zawodowe w zawodzie┬átechnik hotelarstwa

 

ZNAJDZIE PRAC─ś W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO:

  • technik hotelarstwa
  • organizator us┼éug cateringowych
  • pracownik biurowy
  • pracownik biura podr├│┼╝y
  • pracownik informacji turystycznej
  • recepcjonista
  • steward, stewardessa
  • pilot wycieczek
  • przewodnik turystyczny
  • inspektor pi─Ötra hotelowego
  • bufetowy - barman

 

MIEJSCA PRACY:

 

  • hotele i pensjonaty turystyczne
  • restauracje
  • o┼Ťrodki wypoczynkowe
  • zak┼éady uzdrowiskowe
  • agroturystyka
  • biura i agencje turystyczne
  • o┼Ťrodki informacji turystycznej
  • bran┼╝owe organizacje, fundacje i stowarzyszenia
  • organy administracji odpowiedzialnej za promocj─Ö turystyki
  • w┼éasna dzia┼éalno┼Ť─ç gospodarcza

 

Cechy cz┼éowieka, po┼╝─ůdane w pracy hotelarza pi─Öknie ilustruj─ů s┼éowa Janusza Korczaka:

ÔÇ×By─ç cz┼éowiekiem znaczy posiada─ç kryszta┼éow─ů moralno┼Ť─ç, nieograniczon─ů tolerancyjno┼Ť─ç, do┬ápasji posuni─Öt─ů pracowito┼Ť─ç, d─ů┼╝y─ç do ci─ůg┼éego uzupe┼éniania swego wykszta┼écenia, pomaga─ç┬áinnymÔÇÖÔÇÖ.

W hotelarstwie dominuje relacja cz┼éowiek - cz┼éowiek i najwa┼╝niejszym podmiotem jest "Go┼Ť─ç".

Prawdziwy hotelarz powinien kierowa─ç si─Ö zasadami savoir vivre'u, kt├│rego podstawowymi┬ázasadami s─ů:

  • u┼Ťmiech,
  • uprzejmo┼Ť─ç,
  • ┼╝yczliwo┼Ť─ç,
  • punktualno┼Ť─ç,
  • dyskrecja,
  • lojalno┼Ť─ç,
  • grzeczno┼Ť─ç.

 

Hotelarstwo jest wyj─ůtkow─ů bran┼╝─ů z pi─Öknymi tradycjami, w kt├│rej staramy si─Ö tworzy─ç dla┬ágo┼Ťci ,,dom poza domemÔÇÖÔÇÖ, poznajemy nowych ludzi, ci─ůgle co┼Ť si─Ö dzieje.

 

Co po technikum?

 

Po uko┼äczeniu technikum ucze┼ä mo┼╝e przyst─ůpi─ç do egzaminu maturalnego, a nast─Öpnie kontynuowa─ç nauk─Ö na studiach wy┼╝szych.

Będzie mógł również uzupełnić swoje kwalifikacje w szkołach policealnych lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.

 

Procedura zdobywania uprawnień zawodowych

 

W trakcie nauki w technikum ucze┼ä zdaje egzaminy w poszczeg├│lnych kwalifikacjach. Pierwszy egzamin mo┼╝e zosta─ç przeprowadzony pod koniec II klasy, za┼Ť ostatni w styczniu-lutym klasy IV. Po ka┼╝dym zdanym egzaminie ucze┼ä otrzymuje ┼Ťwiadectwo potwierdzaj─ůce kwalifikacj─Ö w zawodzie.

Gdy ucze┼ä zda wszystkie egzaminy i uko┼äczy szko┼é─Ö, otrzyma dyplom potwierdzaj─ůcy kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa. Posiadane ┼Ťwiadectwo i dyplom powie pracodawcy co ucze┼ä umie. ┬áS─ů ÔÇ×furtk─ůÔÇŁ do zatrudnienia.

Skip to content