technik hotelarstwa

logo zse

BRAN呕A HOTELARSKO-GASTRONOMICZNA

 

zaw贸d:聽 technik hotelarstwa,聽 cykl kszta艂cenia: 4 lata

symbol cyfrowy zawodu: 422402

 

Kwalifikacje

 

T.11聽 聽 聽 planowanie i聽 realizacja us艂ug w recepcji

T.12聽 聽 obs艂uga go艣ci w obiekcie 艣wiadcz膮cym us艂ugi hotelarskie

Przedmioty w zakresie rozszerzonym - do wyboru

J臋zyki obce: angielski, niemiecki, francuski

Geografia, WOS, Matematyka

Tu zdob臋dziesz umiej臋tno艣ci:

Absolwent szko艂y kszta艂c膮cej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania nast臋puj膮cych zada艅 zawodowych:

- prowadzenia dzia艂alno艣ci promocyjnej oraz sprzeda偶y us艂ug hotelarskich;

- rezerwowania us艂ug hotelarskich;

- wykonywania prac zwi膮zanych z obs艂ug膮 go艣ci w recepcji;

- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyj臋cia go艣ci;

- przygotowywania i podawania 艣niada艅 w obiekcie 艣wiadcz膮cym us艂ugi hotelarskie;

- przyjmowania i realizacji zam贸wie艅 na us艂ugi hotelarskie;

-organizowania us艂ug dodatkowych w obiekcie 艣wiadcz膮cym us艂ugi hotelarskie.

 

Przedmioty w kszta艂ceniu zawodowym teoretycznym

1.Podstawy hotelarstwa

2.Dzia艂alno艣膰 recepcji

3.Organizacja pracy s艂u偶by pi臋ter

4.Obs艂uga konsumenta

5.Us艂ugi dodatkowe w hotelarstwie

6.Marketing us艂ug hotelarskich

7.Podstawy dzia艂alno艣ci przedsi臋biorstwa hotelarskiego

8.J臋zyk francuski zawodowy

 

Przedmioty w kszta艂ceniu zawodowym praktycznym

 

1.Pracownia hotelarska

2.Pracownia obs艂ugi konsumenta

3.Pracownia obs艂ugi informatycznej

 

Miejsca odbywania praktyk:

 

1.Szko艂a organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniaj膮cych rzeczywiste warunki pracy聽w艂a艣ciwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 8 tygodni (320 godzin).

2.Jako艣膰 艣wiadczonych us艂ug, profesjonalizm oraz mo偶liwo艣ci realizowania si臋 uczni贸w s膮聽priorytetem w wyborze obiekt贸w do odbywania praktyk zawodowych.

3.Uczniowie decyduj膮, w kt贸rym z dost臋pnych obiekt贸w chc膮 odbywa膰 praktyki.

4.Od 2011 r. uczniowie klas II i III odbywaj膮 zagraniczne sta偶e we Francji.

5.Hotele z kt贸rymi wsp贸艂pracujemy obecnie: Ko艂obrzeg, Katowice, Cz臋stochowa, Piotrk贸w Trybunalski

 

Perspektywy zatrudnienia

Hotelarstwo jest wyj膮tkow膮 bran偶膮 z pi臋knymi tradycjami, w kt贸rej staramy si臋 tworzy膰 dla Go艣ci ,,dom poza domem鈥欌, poznajemy nowych ludzi, ci膮gle co艣 si臋 dzieje.

Posiadacz dyplomu potwierdzaj膮cego kwalifikacje zawodowe w zawodzie聽technik hotelarstwa

ZNAJDZIE PRAC臉 W POLSCE I NA OBSZARZE UNII EUROPEJSKIEJ JAKO:

  • technik hotelarstwa
  • organizator us艂ug cateringowych
  • pracownik biurowy
  • pracownik biura podr贸偶y
  • pracownik informacji turystycznej
  • recepcjonista
  • steward, stewardessa
  • pilot wycieczek
  • przewodnik turystyczny
  • inspektor pi臋tra hotelowego
  • bufetowy - barman

 

MIEJSCA PRACY:

 

  • hotele i pensjonaty turystyczne
  • restauracje
  • o艣rodki wypoczynkowe
  • zak艂ady uzdrowiskowe
  • agroturystyka
  • biura i agencje turystyczne
  • o艣rodki informacji turystycznej
  • bran偶owe organizacje, fundacje i stowarzyszenia
  • organy administracji odpowiedzialnej za promocj臋 turystyki
  • w艂asna dzia艂alno艣膰 gospodarcza

 

Cechy cz艂owieka, po偶膮dane w pracy hotelarza pi臋knie ilustruj膮 s艂owa Janusza Korczaka:

鈥濨y膰 cz艂owiekiem znaczy posiada膰 kryszta艂ow膮 moralno艣膰, nieograniczon膮 tolerancyjno艣膰, do聽pasji posuni臋t膮 pracowito艣膰, d膮偶y膰 do ci膮g艂ego uzupe艂niania swego wykszta艂cenia, pomaga膰聽innym鈥欌.

W hotelarstwie dominuje relacja cz艂owiek - cz艂owiek i najwa偶niejszym podmiotem jest "Go艣膰".

Prawdziwy hotelarz powinien kierowa膰 si臋 zasadami savoir vivre'u, kt贸rego podstawowymi聽zasadami s膮:

  • u艣miech,
  • uprzejmo艣膰,
  • 偶yczliwo艣膰,
  • punktualno艣膰,
  • dyskrecja,
  • lojalno艣膰,
  • grzeczno艣膰.

 

Hotelarstwo jest wyj膮tkow膮 bran偶膮 z pi臋knymi tradycjami, w kt贸rej staramy si臋 tworzy膰 dla聽go艣ci ,,dom poza domem鈥欌, poznajemy nowych ludzi, ci膮gle co艣 si臋 dzieje.

Co po technikum?

 

Po uko艅czeniu technikum ucze艅 mo偶e przyst膮pi膰 do egzaminu maturalnego, a nast臋pnie kontynuowa膰 nauk臋 na studiach wy偶szych.

B臋dzie m贸g艂 r贸wnie偶 uzupe艂ni膰 swoje kwalifikacje w szko艂ach policealnych lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.

 

Procedura zdobywania uprawnie艅 zawodowych

 

W trakcie nauki w technikum ucze艅 zdaje egzaminy w poszczeg贸lnych kwalifikacjach. Pierwszy egzamin mo偶e zosta膰 przeprowadzony pod koniec II klasy, za艣 ostatni w styczniu-lutym klasy IV. Po ka偶dym zdanym egzaminie ucze艅 otrzymuje 艣wiadectwo potwierdzaj膮ce kwalifikacj臋 w zawodzie.

Gdy ucze艅 zda wszystkie egzaminy i uko艅czy szko艂臋, otrzyma dyplom potwierdzaj膮cy kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa. Posiadane 艣wiadectwo i dyplom powie pracodawcy co ucze艅 umie. 聽S膮 鈥瀎urtk膮鈥 do zatrudnienia.

Skip to content